Jalostusohjeita?

Nyrkkisääntö

Virtuaalimaailmassa mikään ei periydy, joten on loppujenlopuksi melkeinä se ja sama miten ponejaan astuttelee. Monet kuitenkin pitävät realistisuudesta. Mikäli et ole kiinnostunut numeroiden tuijottelusta, etkä tahdo tehdä kasvatuksesta liian monimutkaista, voit myös käyttää helppoja nyrkkisääntöjä: astuta tammat aina mahdollisimman erisukuisilla oreilla, ja koeta välttää samojen nimien kertautuminen kolmessa ensimmäisessä polvessa.

Sukusiitosprosentti

Sukusiitosprosentti eli sukusiitosaste kuvastaa sitä, miten lievästi tai voimakkaasti poni on suku- tai linjasiitetty. Paras mahdollinen sukusiitosprosentti on 0%. Kannattaa kuitenkin huomata, että isä ja emä voivat olla molemmat hyvinkin raskaasti sukusiitettyjä, ja varsan prosentti silti nolla! Se tarkoittaa vain, ettei isän ja emän puolella ole yhtään yhteisiä nimiä. Vaikka poni A esiintyisi emän puolella kymmeniä kertoja, ei se vaikuta varsan sukusiitosasteeseen, mikäli se ei esiinny isän puolella kertaakaan. Muistettava on kuitenkin, ettei sukusiitos ole yksinomaan hyvä tai huono asia: jokaisen rodun synty ja kehitys on tapahtunut tietynasteisella sukusiitoksella.

Sukusiitosprosentin suositeltu yläraja vaihtelee riippuen rodusta: jos valikoimaa on paljon, ei kasvattajien ole pakko hyväksyä korkeampia lukemia. Lisääntyvän sukulaisuuden vuoksi kaikkien suljettujen kantojen keskimääräinen sukusiitosaste nousee kuitenkin pikkuhiljaa. Esimerkiksi kaikki IRL nykyrussit polveutuvat muutamasta kymmenestä ponista, joten vuosina 1999-2009 ruotsissa syntyneillä russeilla keskimääräinen sukusiittoisuuskerroin oli 10,4%, ja sukusiittoisuuden kasvu tänä aikana on ollut n. 0,5% per vuosi. Kaikkien vuonna 2014 suomessa hyväksyttyjen jalostusorien sukusiitosprosentti taas oli reilusti yli tuon keskimäärän. Tutkimuksissa on todettu sukusiitoksen haittavaikutusten alkavan näkyä sukusiitosasteen ylittäessä 10%.

Sukusiitosasteen myötä- tai haittavaikutukset eivät toki virtuaaliponeissa mitenkään näy, mutta koska niiden kanta ei ole suljettu (uusia poneja voidaan keksiä jatkuvasti lisää), ei sukusiitoksen harrastaminen suurissa määrin ole tarpeellista. Ilman hyvää syytä ja suunnitelmaa ei siis kannata teettää yhdistelmiä, joiden sukusiitosprosentti kipuaa yli 10%. Järkevimpiä yhdistelmiä ovat sellaiset, että jälkeläisille tulee prosentiksi 0% tai ainakin pienempi prosentti kuin vanhemmilleen.

Sukukatokerroin

Sukukatokerroin kuvastaa sitä, kuinka paljon suvussa kertautuu samoja nimiä koko suvun nimimäärään verrattuna. Siinä missä sukusiitosprosentista halutaan mahdollisimman pieni, sukukatokertoimesta halutaan mahdollisimman suuri. Sukusiitosprosentti ei huomioi isän ja emän omaa sukusiittoisuutta, mikäli ne eivät ole sukua toisilleen, mutta sukukatokertoimessa nämäkin tulevat huomatuksi. Sukukatokerroin saadaan laskemalla kuinka monta eri ponia suvussa on, ja jakamalla se sillä määrällä, montako eri ponia suvussa voisi olla, jos ei esiintyisi yhtäkään samaa nimeä. Sukukatokertoin voi olla väliltä 0-1, joista 1 on paras arvo. Mitä pienempi luku on kyseessä, sen enemmän ponin suvussa kertautuvat samat nimet. Jos kerroin on 1, se tarkoittaa ettei sen suvussa kertaudu yksikään nimi. Jalostuksessa kannattaa pitää sukukatokerroin mahdollisimman suurena (ainakin yli 0.8, mieluiten enemmän) etenkin viiden sukupolven sisällä.

Ulkoasun © Veikkalay 2010, muokkaus © ? » Sivun alkuun