Etusivu Talli Ponit Kasvatus Muuta

Kasvatustoiminta

Karkurannassa kasvatetaan virtuaalisesti Gotlanninrusseja perinteitä kunnioittaen, ja uutta luoden. Karkuranta on toiminut russien parissa vuodesta 2007, mutta omistukseeni ensimmäinen russponi tuli jo vuonna 2002. Siitä lähtien olen kasvattanut niitä pienimuotoisesti, ja nyt oman siittolan perustamisen jälkeen vähän laajemmassa mittakaavassa. Pääasiassa olen kasvattanut ratsurusseja, mutta muutama ponini on startannut myös kärryjen edessä. Idea Karkurannan perustamiseen lähti siitä, että perustamisaikaan virtuaalimaailman pitkäsukuinen russikanta oli aika tehokkaasti sukua keskenään. Tarkoitus oli luoda uusia linjoja yhdistettäväksi vanhoihin. Samalla tiellä olemme edelleen, mutta nyt toisena tavoittenamme on myös estää vanhojen linjojen sammuminen.

Russponi on alkuperäinen ruotsalainen maatiaisrotu, ja se on elänyt jo vuosisatoja Gotlannin saarella. Alkuperäisrotujen tapaan se on vastustuskykyinen ja kestävä, sopeutunut elämään kotisaarellaan villinä. Virtuaalimaailmaan ensimmäiset russponit rantautuivat ihan alkuvaiheessa, viimeistään vuoden 1999 tienoilla, jolloin ensimmäiset kasvattajat aloittivat toimintansa. Russikannan syntyyn merkittävästi vaikuttaneita vanhoja kasvattajia olivat mm. Dollar's Farm, sekä Coctails Stuteri. Jo lähes vuosikymmenen ajan suurin yksittäinen rotuun vaikuttanut kasvattaja on ehdottomasti ollut Sallis, jonka talleilta ovat peräisin mm. kasvattajanimillä Tirlittanin, RF, Yaron ja B kulkevat ponit.

Lyhyesti

Karkurannan ponitalli kasvattaa gotlanninrusseja. Talli ja kaikki sen kasvattajanimet on rekisteröity virtuaaliseen ratsastajainliittoon, ja tallin omistaja on liiton jäsen. Myös kaikki omat ponit on rekisteröity, tai tullaan rekisteröimään, ja rekisteröintiä odotetaan kasvateiltakin.

Kasvattaja: Marsupieni (VRL-01026)
Kasvattajatunnukset: Karkurannan, Carentoir's ja Karus
Tallitunnus: KARK4835
Pikalinkit: » Kasvatit kautta aikojen » Tarjolla olevat jalostusorit » Myynnissä olevat ponit

Palkinnot:

Kasvatusperiaatteet

Tavoite: Kasvatustyöni tavoitteena on monipuolisesta suvusta olevat kasvatit, joilla on mahdollista harrastaa lähes lajia kuin lajia. Tavoitteena on myös, että vanhat sukulinjat jatkuvat, ja niiden rinnalle luodaan aktiivisesti uusia, jotta sukusiitosprosentti säilyy pienenä.

Linjasiitoksesta: Virtuaalimaailman alkuaikoina harrastettiin linja- ja sukusiitosta paljon laajemmin kuin nykyään. Siksi vanhasukuisten suvuista näitä rankkojakin linjauksia löytyy. Nykyään Karkurannassa kasvatusperiaatteena on, ettei linjasiitosta näy ensimmäisessä kolmessa polvessa, ja että neljännenkin polven näkyessä kertautuisi korkeintaan yksi nimi. Viidennestä polvesta alkaen en vahdi kertautumisia. Poikkeustapauksissakin varmistan, ettei sukusiitosprosentti ylitä kuutta prosenttia.

Vanhoista ja uusista linjoista: Tavoitteenani on säilyttää Karkurannassa mahdollisimman monia vanhoja (vuoteen 2003 tai pidemmälle ulottuvia) linjoja elossa. Tämän vuoksi ostan vanhalinjaisia jalostusponeja, ja jätän itselle kasvamaan jokaisesta omasta vanhalinjaisesta ponista vähintään yhden varsan, jotta suku säilyy. Ostan, ja myös kasvatan tuontiponeista alkaen uusia sukulinjoja vanhojen rinnalle.

Painotuksesta: Iso osa russiponin viehätyksestä on sen monipuolisuus: yksi ja sama poni soveltuu moneen eri käyttöön. Siksi kasvatan monipuolisia "yleisponirusseja". Se tarkoittaa, ettei painotus-uskollisuudella ole minulle suurta merkitystä jalostuksessa, vaan pikemminkin tahdon sekoittaa niitä.

Kasvattajanimet

Karkurannan
Karkurannan kasvatit tunnistaa yleensä kasvattajaliitteestä Karkurannan. Kaikki tallin kasvatit saivat sen liitteeksi nimeensä vuosina 2007-2010, ja nykyään se on käytössä pääkasvattajanimenä kahden muun nimen rinnalla. Kasvattajanimi on rekisteröity VRL:n rekisteriin, joten kasvattajanimisivua ja rekisteröityjä kasvatteja pääset katsomaan tästä.

Carentoir's
Tallilla on käytössä myös Carentoir's kasvattajanimi, joka on vanhempaa perua. Se annetaan varsoille, joiden emälinja päättyy ensimmäiseen russitammaani Rooraan TAI joiden isälinja päätyy Get a Me nimiseen oriin Roora's Get a Kissin kautta. Carentoir's nimi on siittola Carentoiren (2003-2004) peruja, joskin nykyaina se muistetaan vain russeista. Carentoir's nimen VRL rekisterisivulle pääset tästä.

Karus
Koska Karkurannan ensimmäinen kasvattajanimi soveltuu yhdistettäväksi lähinnä suomenkielisiin ja lyhyempiin nimiin, ja Carentoir's kasvattajanimen säännöt ovat tiukat, tarvitsin myös monipuolisemman kasvattajanimivaihton. Karus muotoutuu hieman murteisesti sanasta Karkuteillä (Poni on karkuteillä -> Poni on karussa -> Poni on karus), ja sopii siis hyvin Karkurantaan. Se ei kuitenkaan ole niin leimallisesti suomenkielinen, etteikö sitä voisi käyttää myös muunkielisten nimien yhteydessä etu- ja takaliitteenä. Nimen VRL rekisterisivulle pääset tästä.

Kuluneen vuoden kasvattilista

» Kasvatit kautta aikojen
» Myynnissä olevat ponit + myyntiehdot
NimiSyntymäpäiväVanhemmatRekisterinumeroStatus