Etusivu Talli Ponit Kasvatus Muuta

Carentoir's Lyster

KTK-II, ERJ-III

02.01.2006 - 07.11.2015
Lyster lopetettiin vanhuuden vaivojen vuoksi poikkeuksellisen pitkän elämän jälkeen.


Kuva © VRL-01026

Carentoir's Lyster on virtuaalihevonen.

Nimi Carentoir's Lyster Kutsumanimi Lysti
Syntymäpäivä 02.01.2006 Ikääntyminen 84pv = 1v (nyt 66.8v)
Rotu Gotlanninruss Sukupuoli ori
Väri ruunikko Säkäkorkeus 126cm
Painotusyleispainotus Koulutustaso HeA, 80cm, vaativa valjakko
Rekisterinumero VH01-028-2239 Palkinnot KTK-II, ERJ-III
Omistaja VRL-01026, KARK4835 Kasvattaja Divine Angel (Marsupieni)

#1999
Poni täyttää 3v 11.09.2006 ja 4v 04.12.2006

Lysti oli nuorempana melkoinen villiäinen, sillä oli mielessä vain hauskanpito mistä ori saikin lempinimensä. Voi sitä päivää kun oriparka joutui eroon kavereistaan ja aloittamaan koulutuksen. Niitä aikoja eivät muistele hyvällä niin tallin työntekijät kuin poni itsekään. Lysti ei kertakaikkiaan ymmärtänyt miksi sen pitäisi totella ihmisiä ja alistua sidottavaksi erilaisilla remeleillä, saati sitten kiskoa jotain kamalaa kärryiksi kutsuttavaa kapistusta perässään. Muutamien rikottujen varusteiden ja useiden harmaiden hiusten aiheuttamisen jälkeen sen päässä alkoi vihdoin joku aivosolu raksuttaa ja Lysti totesi että oikeastaan on ihan ok olla mieliksi ja edes mukamas käyttäytyä hyvin, pääsee nopeammin rauhaan ja tarhaan mellastamaan.

Iän myötä ori on rauhoittunut todella paljon ja nykyään on oikein kuuliainen ja kiltti herrasmies. Lysti on oppinut nauttimaan harjaamisesta ja se seisookin hievahtamatta paikallaan kun joku ruopsuttelee kutiavat paikat läpi. Lystillä on helposti kiiltävä karva, joten sitä harjaileekin oikein ilokseen. Parasta orin mielestä nykyään ovat näyttelyt, se vaistoaa jo valmisteluista mihin ollaan menossa ja on näyttelypaikalle päästyä aina hyvin pörheänä. Hyvin se pysyy käsissä, mutta vähän pitää tanssahdella tammoille ja mahtailla toisille oreille.

Ratsastuskilpailuissa meno on hieman hillitympää, mutta Lysti selvästi tsemppaa oikein tosissaan kun koko yleisön huomio on kohdistunut siihen. Lysti on näppärä monitoimiponi, se pitää erityisesti hyppäämisestä, mutta toimii hienosti myös koulupuolella. Orilla on pikkuponiksi yllättävänkin pehmeät ja suorastaan leijailevat liikkeet, sen selässä on todella helppo istua. Reippaampaa apujen käyttöä Lysti protestoi, sen kanssa tarvitaan tasainen ja mukautuva ohjastuntuma eikä selässä sovi turhaan säheltää. Sen verran Lystissä on nuoruusvuosien kipinää jäljellä että se saattaa jäädä jumittamaan paikoillaan ja jopa pukittaa hieman jos ratsastaja ei pienemmistä vihjeistä ota onkeensa.

Ratsupuuhien lisäksi ori toimii myös kärryjen edessä, koulutuksen alkuvaiheiden hankaluuksista ei ole enää jälkeäkään. Lysti on hoksannut että on oikeastaan aika hauskaa vipottaa vinhaa vauhtia valjakkoajoradoilla. Ketteränä ponina Lysti kääntyy pienessä tilassa niin kärryjen kanssa kuin ratsainkin. Sillä riittää myös rohkeutta maastoesteille, Lysti on yleisestikin erittäin varma kaveri maastoiluun sillä se ei turhia säiky. Pelästyessäänkin se lähinnä pysähtyy katsomaan ja liikkuu taas eteenpäin pienellä rohkaisulla.

© Sandi

Sukutaulu

» Isälinja: Gaspar SKP - Sydlig Dräng - evm
» Emälinja: Carentoir's Rouble - Roora - evm

Suvun pituus on 2 polvea virtuaalimaailmassa! Poni löytyy myös russiarkistosta, voit tarkastella sen arkistoprofiilia täältä.

i. Gaspar SKP
russ
ii. Sydlig Dräng
rn, 126cm, russ
iii. Plommon Dräng, evm
russ
iie. Sydlig Ros, evm
russ
ie. J.A. Opal
rn, 128cm, russ
iei. Dorothe, evm
russ
iee. Crystal, evm
russ
e. Carentoir's Rouble
KTK-II, YLA2
rn, 120cm, russ
ei. Double Trouble
rn, 127cm, russ
eii. Dubbel SWE, evm
russ
eie. FIN Trouble, evm
russ
ee. Roora
KTK-III, YLA3, Jälk.palk AB
rnvkko, 123cm, russ
eei. Fridolf, evm
rn, 126cm, russ
eee. Rocita, evm
rnvkko, 120cm, russ

[Näytä sukuselvitys]

Huomaathan, että jos orilla on sukuselvitys, sen saa kopioida sen omille jälkeläisille ja niiden jälkeläisille (jne) (© Russiarkisto)!

Jälkeläiset

Syntymäaika Varsa Emä Status
20.07.2014t. Karkurannan ElysiaKarkurannan Ennitoisen
20.07.2014t. Karkurannan NelyaKarkurannan Nerytoisen
13.08.2014o. Dahlgårds LojalDahlgårds Sabineoma
10.10.2014t. Karkurannan EmilyKarkurannan Ennitoisen
24.01.2015o. Karkurannan LennoxLille Agnestoisen
17.04.2015t. Lille SesterKarkurannan Severiinatoisen
05.11.2015o. Cresendo's TysterKarkurannan Topaasitoisen

Carentoir's Lyster on käytössä jalostukseen myös ulkopuolisille. Kysy lisää lähettämällä sähköpostia, tai ottamalla yhteyttä IRC:n kautta (Marsupieni). Toivomme, että kaikki jälkeläiset rekisteröitäisiin mahdollisimman pian syntymän jälkeen, jotta mahdolliset ominaisuuspisteet voivat periytyä. Virallinen jälkeläislista löytyy rekisterisivulta. Tätä oman sivun listaa päivitetään etupäässä tallin omien kasvattien osalta.

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0

Filename: ponisivut/oma_kisatulokset.php

Line Number: 2

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(http://www.virtuaalihevoset.net/?rajapinta/ominaisuudet.html?vh=VH01-028-2239): failed to open stream: no suitable wrapper could be found

Filename: ponisivut/oma_kisatulokset.php

Line Number: 2

Kilpailutulokset

Carentoir's Lyster kilpailee porrastetuissa, ja periyttää siten rekisteröidyille jälkeläisilleen allaolevan taulukon mukaan ominaisuuspisteitä. Tarkempaa tutustumista varten orin rekisterinumero ja rekisterisivu on VH01-028-2239.

EsteratsastusKouluratsastusKenttäratsastusValjakkoajo
Ominaisuuspisteet0 (vt. )0 (vt. )0 (vt. )0 (vt. )
Periytyvät ominaisuuspisteet*0000

* Periytyminen on laskettu sen perusteella, ettei toinen vanhempi periyttäisi ollenkaan pisteitä. Jos toinenkin vanhempi periyttää pisteitä, varsan pistesumma on suurempi.

15.08.2014, Stableyard, Muut ponit (nj), Sertin arvoinen (tuom. vaapu.)
13.06.2014, Acantha Farm, Yli 18-vuotiaat oriit ja ruunat (villit), I-palk (tuom. Sallis)
07.09.2014, Pientalli Q, Gotlanninruss-orit (nj), IrtoSERT (tuom. pipariina.)
31.08.2014, Pientalli Q, Gotlanninruss-orit (vsn), 4+4+4,5+4+4+3,5+4+4+3+3,5 = 38,5p RCH (tuom. Sirpa)

Päiväkirjat

Ei valmennuksia.

Hoitaja: Marsupieni, Päivämäärä: 2014-09-08 00:00:00

Sitä voisi kuvitella, että lähes sadan jukuripäisen russiponin omistajana ja kasvattajana, ja päivittäin useampaa sellaista ratsastavana ja ajavana olisin oppinut jo selviämään yllätyksistä. Silti makasin kuraisen kentän pohjalla henkeäni haukkoen uljaan ratsuni laukatessa pois turpa maata viistäen ohjat vaarallisesti etujaloissa kieppuen. Kun Lysti huomasi kentän portin olevan tukevasti kiinni, se siirtyi raviin ja jolkotteli heinäpaaliesteen luokse. Sen samaisen esteen, joka juuri hetki sitten oli ollut niin hirvittävän pelottava, että sen edessä piti suorittaa täydellinen u-käännös. Pieni poni tekee muuten täyskäännöksen ihan pirun yllättäen ja nopeasti!

Kerättyäni kolhiintuneen egoni rippeet kuraisesta maasta, ja päästyäni jaloilleni, sain mokoman orin helposti kiinni heinäpaalin äärestä. Kiitin mielessäni esteen rakentajaa siitä hyvästä, ettei minun tarvinnut jahdata iloisesti poukkoilevaa russia ympäri kenttää. Sitten muistin, että mokoma este ylipäänsä oli syynä koko episodille, joten tyydyin tuhahtamaan ja nousemaan takaisin selkään.

Koetin katsella estettä kriittisesti. Mitä ihmettä lihava russi voisi pelätä HEINÄPAALIESTEESSÄ? Lysti nosti ravin pehmeästi, eikä vaikuttanut yhtäkkisestä spurtista loukkaantuneelta saati jännittyneeltä. Nostin uudestaan laukan, ja hyppäsin ensin kentän toisessa päädyssä olleen matalan okserin. Se sujui hyvin, joten käänsin ponin kohti hurjaa paalia, ja varauduin pikapiruetin uusintaan. Lyster loikkasi kuitenkin yli ilman minkäännäköistä venkoilua! En onnistunut keksimään syytä aiemmalle käytökselle, joten tyydyin kohauttamaan olkapäitäni ja ryhdyin suunnittelemaan seuraavaa suoritusta antaen orin samalla ravata rennosti. Ohittaessamme paaliesteen, satuin juuri huolimattomasti katselemaan takaviistoon ja arvioimaan reittiä kentän takakulman pystyesteelle, kun tuuli heilautti paaliesteen tolpan päässä kumollaan olevaa ämpäriä rahisten. Olin nanosekunnissa jälleen maistelemassa kentän pohjaa. Tällä kertaa tosin tiesin sentään syyn...

Hoitaja: Marsupieni, Päivämäärä: 2014-11-25 17:16:41

Lysti, minun ruma ankanpoikaseni, oli juuri tullut kotiin ponikantakirjatilaisuudesta kakkospalkinnon kanssa. Purin kuljetussuojia sen jaloista, ja suorastaan hehkuin tyytyväisyyttä. Kakkospalkittu kantakirjaori! En olisi tosiaankaan sitä uskonut Lystin syntyessä. Ori oli ollut tilausvarsa, jo syntyessään myyty toisen omistukseen. Sen emä oli toki oma hieno tammani, mutta isä oli vähän harvinaisempi tapaus. Aikanaan se oli ihan hieno, mutta nykyään sitä ei mainita juuri missään. Sittemmin Lystin omistaja oli kadonnut. En olisi edes tajunnut tätä, ellen olisi tajunnut että rekisteröity orivarsa oli siirretty kaikessa hiljaisuudessa minun nimiini.

Siitä alkoi minun ja Lystin yhteinen taival. En ollut tästä tiedosta aluksi kovin innoissani, mutta kun kerran ori oli minun nimissäni, niin tottakai halusin etsiä sen käsiini. Kun lopulta löysin laihan ja takkuisen, vähän ruunan näköisen otuksen vanhan tallin nurkasta, totesin että paras osoite olisi ollut teurastamo. Onneksi oli sunnuntai, joten vein orin ensin kotitalliin. Sitten lykkäsin lopetusta, "antaa sen nyt syödä laitumella ja lihoa ensin", ja lopulta oltiin tässä. Rumasta ankanpoikasesta oli kuoriutunut kantakirjaori.

En oikein osannut päättää, millä palkitsisin uljaan orhini (joka oli siirtynyt teurasjonosta yhtäkkiä hienoksi siitosponiksi), joten kärräsin sen nenän eteen nipun porkkanoita, harjasin sen huolellisesti (ikäänkuin se ei olisi juuri kantakirjatilaisuudesta tulleena jo valmiiksi kiiltänyt), ja päästin sen sitten irrottelemaan yhteen isommista pihatarhoista. Jo miehen ikään ehtineen oriherran riekkumista oli hieno seurata. Iän merkit toki vähän näkyivät, mutta toisaalta vanhan herran askelluksessa oli jotain kovin arvovaltaista.

Hoitaja: Marsupieni, Päivämäärä: 2015-03-08 16:45:30

Lyster oli vanha ori, ja verryttelyn tarpeesta sen todella näki. Kentän toisessa päässä tytöt treenasivat kahdella nuoremmalla tammalla jo täysillä, mutta Lyster oli edelleen melko jäykkä - vaikka olimme olleet verryttelemässä kentällä jo ennen tammojen saapumista. Rennot laukkaympyrät molempiin suuntiin kevyessä istunnassa helpottivat vähän, ja ponin askel alkoi pidetä. Taipumisesta ei silti oikein voinut puhua. Ulkona oli tietysti myös kylmää ja koleaa, ja varmasti tilanne paranisi kevättä kohden, mutta en silti voinut olla ajattelematta että tämä olisi Lystin viimeinen kevät.

Kevät toisi tullessaan esteratsastusjaoksen laatuarvostelun, jonne olin vielä Lystin päättänyt viedä. Onneksi näissä arvosteluissa hevosten käyttöominaisuudet arvioitiin vanhojen kisatulosten perusteella, ja rakennearvostelussa Lysti varmasti pärjäisi vielä hyvällä verryttelyllä. Hyppäämään ei sen kanssa enää ruvettaisi.

Kun Lysti vihdoin alkoi taipua kyljistään, tyydyin tekemään sen kanssa muutamat lyhyet avo- ja sulkutaivutukset, ja pari volttia ennen kuin annoin sille vapaat ohjat. Olin ratsastanut oria nyt jo viikon verran päivittäin, ja se oli joka kerta vähän parempi. Vapaapäivät jäykistivät sitä kohtuuttomasti, ja useamman päivän levon jäljiltä se vaikutti jopa liikkeiltään vähän epäpuhtaalta. Liikunta kuitenkin auttoi, ja ori tuntui tyytyväiseltä. Kun olin tyytyväinen ratsastukseen, poistuin kentältä pihatien suuntaan, metsälenkki tekisi hyvää. Valitettava totuus kuitenkin oli, että ei Lysti enää tästä nuortuisikaan. Taputin orin karvaista paksua kaulaa, ja tunsin itseni petturiksi pohtiessani, olisiko lopettaminen kesälaitumelle se paras vaihtoehto.